Epoxi

Sto

Az epoxi gyantákat alaposan össze kell keverni a térhálósítóval.

Fontos tudni, hogy az epoxi gyanták kötés közben erősen melegszenek, a keletkező hő hatására pedig tovább gyorsul a reakció, és végül ellenőrizhetetlenné válhat. Mindig csak kis mennyiségeket érdemes bekeverni, és az összekevert anyagot minél előbb szét kell teríteni a laminátum felületén. A gyantákra megadott fazékidő idő 23 Celsius fokon 100 gramm bekevert anyagra vonatkozik.

műgyanta vagy szintetikus gyanta a növényi Gyantákhoz hasonló tulajdonságú mesterséges anyagok gyűjtőfogalma.

Kémiailag nagyon különbözőek lehetnek a természetes gyantáktól.

Lehetnek ÉSZTERIZÁLT,szerves anyagok, hőre keményedő műanyagok,KOPOLIMER komponensek, stb.

Jól tisztítható
Pormentes

A műgyanták fajtái....

 • epoxi
 • poliészter
 • poliuretán
 • policarbonát
 • vinilészter
 • akrilát
 • furán

 

Alkalmazási területek

 • raktárak, raktáráruházak
 • szerelőüzemek
 • vegyi üzemek
 • gyártó üzemek
 • töltő üzemek
 • sütödék
 • konzervgyárak
 • targoncák járta terület
 • rakodó dokkok
 • laboratóriumok
 • konyhák
 • mosodák
 • autómosók
 • növénytermesztők
 • templomok
 • folyosók
 • oktatási intézmények
 • egészségügyi intézmények
 • osztálytermek
 • alagsorok, pincék
 • zárt helyiségek
 • kennelek
 • börtönök
 • bemutatótermek

A műgyanta padló vagy öntött padló olyan, többrétegű, a helyszínen felhordott burkolati rendszer, amely a hordozófelület hézagmentes védelmét hivatott biztosítani.

Egy olyan járófelület, amely nem tartalmaz fugákat, gyorsan elkészíthető, jól takarítható, felújítható, a színe újabb réteggel megváltoztatható, mechanikai és kémiai hatásoknak ellenálló. A beton, sok kiváló tulajdonsága mellett néhány hátránnyal is rendelkezik, melyek az anyag porózus szerkezetével hozhatók összefüggésbe. Ez a szerkezet okozza a beton nagyfokú vízfelvételét, amiből a rossz fagyállóság fakad, de ez okozza a betonfelületek rossz tisztíthatóságát is.

A fenti okok miatt, burkolatlan padozatok nem készíthetők például az élelmiszeriparban, egészségügyben, mert a szigorú higiénés előírások betarthatatlanok. Ugyanígy nem használható számos más iparágban, a szigorú pormentességet megkövetelő modern berendezések miatt, sőt még egy hagyományos raktárban sem, ahol a tárolt termékek portalanítása gyakorlatilag megoldhatatlan feladat. A probléma adott a családi háztartásokban is, hiszen például a drága gépkocsik tárolása, az éléskamrák, hobby helyiségek ugyanúgy megkövetelik a jól tisztítható padlóburkolatokat, mint az ipari létesítmények.

Az epoxi az építőiparban leggyakrabban alkalmazott kétkomponensű műgyanta. Oldószermentes, szerves oldószertartalmú, és vizes diszperziós formában létezik. Az „A” komponens általában az epoxigyanta, a térhálósításhoz szükséges „B” komponens (edző, térhálósító) pedig többnyire ún. amin származék. A kémiai reakció során keletkező anyag általában kemény, kopásálló, viszonylag kis rugalmassággal rendelkező bevonat.

Kültéri igénybevétel során az UV sugárzás hatására bemattul, ezért ilyen esetben poliuretán fedőréteget szoktak alkalmazni. Az epoxi alapú műgyanta univerzális, sokoldalúan felhasználható típus, amely a felhordott vastagságtól, felhordási- és az esetleges töltési módtól függően igen változatos mind megjelenésében, mind tulajdonságaiban. Felvihető beton, kő és műkő, csempe és járólap, valamint fém felületre is. Az epoxi burkolatok előnye a nagyszerű terülőképesség, az egyenletes, sima felület, remek kopásállóság, a stabilitás, könnyű tisztíthatóság és a gazdag színválaszték.

A poliuretán műgyanta burkolat elsősorban cementkötésű felületekre ideális, a nagy rezgésnek vagy hőingadozásnak kitett helyeken. Kopásálló bevonatot alkot, ami rugalmasan igazodik az alap mozgásához, az aszfalt alakváltozásaihoz. Előnye, hogy betonra és aszfaltra, beltérre és kültérre egyaránt alkalmas.

Rugalmas műanyagok A rugalmas anyagok elasztomérek, amelyekben összegubancolódott makromolekulák vannak. Húzásra kiegyenesednek, megnyúlnak, a külső erő megszüntével visszanyerik eredeti alakjukat.  

Az epoxi gyanták két komponensét nagyon pontosan kell összemérni. A keverési arány minden esetben tömegarány, de néha térfogatarányban is megadja a gyártó. Célszerű a tömeg szerinti keverést választani, mert a gyantában levegőbuborékok lehetnek, amelyek a térfogatát megnövelik.

 

 

Letölthető színminta

 

Epoxi padló

Epoxigyanta
Az epoxigyanták olyan mesterséges gyanták, melyek felhordásuk után képesek véglegesen megkeményedni. A térhálósító anyag hozzákeverése után kötnek meg, a hőmérséklettől és a gyanta típusától függően eltérő idő alatt.

Ideális hőmérséklet és nedvesség
A műgyanták nem tolerálják a túl magas, vagy túl alacsony hőmérsékletet, a gyártó által megadott ideális hőmérséklet-tartományon belül, 10 és 30 fok között kell tárolni, illetve felhasználni ezeket. Ha az epoxigyanta túl hideg, akkor sűrűbbé válik, és nem lehet megfelelő vékonyságban felvinni a fogadó felületre, ezáltal sokkal több anyag szükséges egy ugyanakkora terület lefedésére. Ráadásul 8 fokos hőmérséklet alatt a felvitt réteg nem fog megkeményedni sem. A gyártó által megadott maximális érték feletti hőmérsékleten pedig a gyanta gyorsabban megköt, így nem lesz elég idő a felületen való eldolgozására.
Az epoxigyanta felhordásánál fontos a fogadófelület nedvességének vizsgálata is, hiszen ha az nincs megfelelően kiszárítva, akkor később felhólyagosodhat a felvitt gyantaréteg, illetve a gyanta meg sem keményedik a felületen. Ha nincs idő a fogadófelület kiszárítására, vagy ennek megvalósítása akadályokba ütközik, akkor a gyantaréteg felvitele előtt alapozóréteget kell felvinni.

Az epoxigyanta a hajózásban
A műgyantát széles körben használják, nem csak az építőiparban. Egyik kiemelt alkalmazási területe a hajózás, ahol a fa-, és más felületek vízhatlanná tételére használják a különböző epoxigyantákat. Ekkor a fogadófelületet vízmentessé teszik, s fontos, hogy a portalanítás se maradjon el. Az esetleges felületi egyenetlenségeket még a pormentesítés előtt lecsiszolják, hogy a gyanta jobban megtapadjon. Ezután már nincs más hátra, mint elkészíteni a két komponens keverékét a gyártó előírásainak megfelelően, majd felvinni a fogadó felületre. Ha több réteg felvitele szükséges, arra a leggyakoribb módszer a wet-on-wet módszer, ilyenkor az első réteg felvitele után addig várnak, míg már egy kissé ragacsossá válik, majd ekkor azonnal felhordják a második réteget. Ha szükség van egy harmadik réteg felvitelére is, akkor az eljárás ugyanaz, amint a második réteg is ragacsossá válik, a harmadik réteg is felvihető.
Ékszerészet, kézművesség
Az epoxigyanta, vagy ahogy az ékszerészetben nevezik, öntőgyanta, kedvelt alapanyaga a profi-, és amatőr ékszerkészítőknek, kézműveseknek. A legtöbb esetben szárított virágokat, préselt növényeket, rovarokat, csigaházakat, hajtogatott fémékszereket, stb. öntenek epoxigyantába, mely megkötve felhasználható fülbevalóként, medálként, vagy nyakláncként. A felhasználási területeinek csak az ékszerész, vagy a kézműves képzelete szab határt.
A hobbi célra árult műgyanta készletek a gyantán és a második komponensen kívül általában keverőedényt, keverőpálcát és kesztyűt is tartalmaznak, mellyel biztonságosan elkészíthető házilag is a kikevert epoxigyanta. Az öntéshez házilag barkácsolható öntőforma, fagylaltos tégelyek, kupakok használhatóak erre a célra, vagy egy kis befektetéssel szilikon gumiból készült öntőformák is elkészíthetőek, ez utóbbiak nagyon sokszor újra felhasználhatóak. Természetesen az interneten az epoxigyanta-csomagok mellett öntőformák sokasága is elérhető, a legváltozatosabb formában és méretben!

 

Epoxi mester!

A két komponens elkeverése
A felvihető epoxigyantához elengedhetetlen, hogy a térhálósító anyagot a gyártó előírásai szerint, pontosan adagolják, s alaposan elkeverjék a gyantával. A keverési arány megadható térfogat-, vagy tömegszázalékban is. A keveréshez a gyanta első összetevőjét jól fel kell keverni, majd a megadott mennyiségű térhálósító komponenst hozzá kell keverni. Ezután 3-4 perc alatt alaposan össze kell dolgozni a két összetevőt, s a felhordáshoz használt edénybe átöntve a keveréket, egy utolsó keverést kell még adni neki.
Az összekevert műgyantát minél hamarabb ki kell önteni a fogadófelületre, mert ha nagy mennyiségben található meg egy helyen, akkor hő fejlődik, mely folyamat öngerjesztő, a több hő hatására még több hő fejlődik, ami végül a műgyanta megkötéséhez vezethet.
Bevonattípusok
A műgyantákat felhasználásuktól függően különböző vastagságban, rétegszámban és sűrűségben vihetik fel. Ha csak egy vékony réteg szükséges, akkor a fogadófelületet, ha szükséges, lecsiszolják, majd mindenképpen portalanítják és felhordják rá az első műgyanta réteget. Az első réteg hígabb, hogy jobban megtapadjon a fogadófelületen, majd a megszáradása után kapja meg a második, sűrűbb réteget. Az ilyen vékonyabb rétegű műgyanták használatosak garázsokban, pincékben és minden olyan helyen, ahol nincs nagy forgalom, de mégis fontos, hogy a felvitt gyantaréteg miatt a helyiség könnyebben takarítható legyen.
Ha az igénybevétel nagyobb, akkor a fogadófelületet előbb egy alapozó réteggel kell kezelni. Ennek megkötése után lehet felvinni a műgyanta fedőréteget, melyet gyakran egy speciális eszközzel érdesítenek is. Az ilyen strapabíróbb felület felhasználása szokásos a közforgalom által megnyitott területeken, társasházaknál, irodákban, oktatási intézményekben. A még erősebb csúszásvédelem eléréséért, vagy dekorációs célokból a felvitt műgyanta réteg speciális anyagokkal is beszórható.
A csúszásmentesítés egy speciális változata, amikor homokot is beépítenek a felvitt felületbe. Ekkor az alapozó felvitele után a fogadófelületet felszórják homokkal, majd a kötési idő után a felesleget eltávolítják. Az ilyen homokkal felszórt alapozó rétegre már csak egy vékonyabb réteg epoxigyantát hordanak fel.
Természetesen a műgyanta bevonatok képessé tehetőek arra is, hogy megfeleljenek a legváltozatosabb felhasználási céloknak, erre a gyártók különféle speciális epoxigyantákat biztosítanak. Vegyi üzemekben szükség lehet arra, hogy a gyantaréteg ellenálljon a kémiai anyagoknak, vagy elektronikai üzemekben rézszálak felhasználásával antisztatikus epoxigyanta védőréteg is képezhető.

Forrás: Császár Viktor

E-mail: infomernok@gmail.com